5 vinkkiä keikkakuvaamiseen

Tämän kesän osalta festarikansa alkaa hiljalleen kasailemaan viimeisetkin teltat pakettiin, ja elävän musiikin konsertit suurenevissa määrin siirtymään syksyn myötä kolkoille klubeille. Valojen välkkyessä musiikin tahtiin pimeällä klubilla on monta asiaa jotka valokuvaajan on syytä huomioida. Tänään jaan teille muutamia vinkkejä, joilla onnistutte saamaan parempia kuvia suosikkiartistienne konserteista. Ei siis muuta kuin tilaamaan lippuja tuleviin konsertteihin!

1. Ei salamaa

Keikoilla on tarpeeksi vilkkuvia valoja ilman kuvaajien salamoita. Kuvien ei välttämättä ole tarkoituskaan olla tarpeeksi valotettuja, ja salaman kova valo tappaa kuvasta konserttipaikan omien valojen luoman tunnelman. Toki on syytä ottaa huomioon myös se, ettei artisti välttämättä tahdo tulla sokaistuksi kesken keikan.

3466336314

2. Valovoimainen optiikka, nopea suljinaika ja korkea iso-arvo

Mikäli kamerarepustasi löytyy valinnan varaa linssien suhteen, on tässä tapauksessa ehdottomasti suositeltavaa käyttää mahdollisimman valovoimaisia laseja, koska klubit ovat pääasiassa lähes täysin pimeitä (pois lukien lavan ja henkilökunnan valot). Lavalla sattuu ja tapahtuu kaiken aikaa, ja genrekohtaiset erot huomioiden esiintyjät liikkuvat lavalla todella paljon. Siksi on syytä ruuvata kameran säädöistä riittävän nopea suljinaika. Henkilökohtaisesti en kuvaa konserteissa 1/125 sekuntia pidemmillä ajoilla, ellen halua käyttää kuvan tärähtämistä tehokeinona. Iso-arvon kanssa on turha kainostella kun kuvataan pimeällä klubilla rockin soidessa. Pieni kohina luo kuviin rock ’n’ roll -tunnelmaa. Nostetaan siis iso-arvoa jotta saadaan riittävästi valoa.

61127162745

3. Valkotasapaino

Valojen vilkkuessa useita kertoja sekunnissa kameroiden automatiikka ei pysy mukana, joten automaattinen valkotasapaino vaihtelee samaa tahtia kuvien värilämpötilaa kuin valot vilkkuvat. Tästä syystä suosittelen lämpimästi kuvaamaan raw-muodossa, jotta saadaan jälkikäsittelyssä korjattua värilämpötiloja.

11562457157

4. Kuvaa paljon

Konsertin aikana valojen vaihdellessa ja artistien liikkuessa et voi saada kahta samanlaista kuvaa. Metallibändin kitaristin heiluttaessa pitkiä hiuksiaan musiikin tahtiin tulet saamaan lukuisia epäonnistuneita kuvia, joissa kitaristia ei tunnista hiuksiensa alta. Kun nappaat samasta tilanteesta sarjakuvauksella useampia kuvia, saat suuremmalla todennäköisyydellä myös edustavia kuvia artisteista. Varmista siis, että muistikortilla on riittävästi tilaa kuville.

15459271259547

5. Seuraa esiintyjiä

Kaikilla esiintyjillä on omat maneerinsa, joita on syytä seurata. Useimmiten he ajoittavat ne biiseissä samaan kohtaan. Muutamia esimerkkejä ovat käsien nosto ilmaan, jalan nosto monitorin päälle, hyppiminen, moshaaminen, potku ilmaan ja mikin heiluttaminen.

– Esa Rosqvist: facebook, blogspot, 500px

Muista tykätä NVK:sta Facebookissa

Seuraa lisäksi meitä Blogilistassa: Lisää suosikiksi

Nuoret valokuvaajat