8 vinkkiä joilla otat parempia ylioppilaskuvia

Kevät ja alkukesä on sitä aikaa, kun montaa nuorta kuvaajaa pyydetään ottamaan ylioppilaskuvia. Nämä ovat myös usealle valokuvaajalle se ensimmäinen tapa tienata hieman rahaa. Tässä artikkelissa NVK:n Atte keräsi kasaan muutaman yksinkertaisen vinkin, joiden avulla otat parempia ylioppilaskuvia jo tänä keväänä!

1. Ota rennosti

Tylsät kuvaukset kuuluvat papparaisille ja heidän pölyisiin studioihinsa. Ole luova ja anna kuvausten viedä sinua mennessään. Sekä sinua että malliasi luultavasti jännittää ennen kuvauksia, mutta unohda tämä jännitys taaksesi. Parhaiten pääset tunnelmaan kyselemällä ylioppilaan kuulumisia ja yksinkertaisesti olemalla oma itsesi.

2. Kohteesi on ylioppilas, eikä supermalli

Aloita kuvaukset helpoilla poseerauksilla ja lähde näistä työstämään erikoisempia juttuja. Älä myöskään aseta ylioppilaallesi liikaa paineita poseerauksieen suhteen. Hassuttele ja näytä esimerkkiasentoja itse. Anna ylioppilaasi liikkua vapaasti, ja mieti samalla mitkä kulmat sopivat hänelle parhaiten. Monilta poseeraus ei tule luonnostaan; näitä tilanteita varten on hyvä olla pari varmaa ja helppoa poseerausta valmiiksi mielessä!

 

Atte-Tanner-Photography-ylioppilaskuvat-nvk

3. Kauhea esine nimeltä ylioppilaslakki

Kyllä, tuo mustareunainen lakki saattaa muuttua koko kuvausten painajaiseksi ellei sitä kohdella oikein. Totuus on, ettei kyseinen kapistus yksinkertaisesti tahdo sopia kovinkaan monelle. Sinun on kuitenkin valokuvaajana voitettava tämä! Etsi paras kulma, oikea syvyys ja asento lakille. Vakuuta myöskin ylioppilaallesi, että lakki sopii hänelle täydellisesti, vaikka hän sitä aluksi epäilisikin. Mikäli valkolakin asettelu päähän tuntuu ylivoimaiselta, anna ylioppilaasi yksinkertaisesti pitää lakkia kädessään, heitellä sitä tai vaikka talloa sen päälle.

4. Mieti lokaatio yhdessä

Parhaimmillaan lokaatio antaa kuvalle aivan uuden tarinan. Vaikka sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” on kliseisimmästä päästä, pitää se valokuvauksen kohdalla äärimmäisen hyvin paikkansa. Ennen kuvauksia kysele kuvattavalta hänelle tärkeitä paikkoja. Tämä voi olla tuttu bussipysäkki, lapsuudessa päivittäin vierailtu kallio tai rakas metsä. Tälläistä paikkaa hyödyntäen lopullisesta kuvasta tulee henkilökohtainen, ja on täten ikuinen muisto ylioppilaalle!

Atte-Tanner-Photography-ylioppilaskuvat-4

Atte_Tanner_Photography_Ylioppilas_kuva_6 Atte_Tanner_Photography_Ylioppilas_kuva_5

5. Älä ole tylsä

Ota mahdollisimman paljon erilaisia kuvia, kokeile eri ilmeitä. Testaa uutta kuvakulmaa. Useimmat näistä kuvista eivät tule olemaan hyviä, mutta joukkoon saattaa eksyä juuri se kuvausten todellinen helmi! Mikään ei ole tylsempää, kuin persoonaton studiossa otettu kuva, joten päästä kuvattavan persoona valloilleen ja tee juuri hänelle sopiva ylioppilaskuva.

Atte_Tanner_Photography_Ylioppilas_kuva_3

6. Valitse rauhallinen tausta

Kuvittele tämä tilanne: ylioppilaan isoäiti saa kauan odottamansa kiitoskortin rakkaasta ylioppilaastaan. Kuvaa katsoessaan hän kuitenkin huomaa ainoastaan ruman lipputangon, joka lävistää lapsenlapsensa keskeltä päätä. Älä ole tämä kuvaaja! Mieti taustaa ja valitse mahdollisimman tasainen tausta, josta kohteesti erottuu edukseen. Käytä objektiivisi isointa aukkoa (esim. 1.4, 2.8 tai 3.5), niin saat silmää mielyttävän pehmeän taustan kuviisi.

Atte_Tanner_Photography_Ylioppilas_kuva_2

7. Vaatteiden väri

Kysy etukäteen, minkä värinen mekko ylioppilaalla on. Näin voit suunnitella kuvan värimaailmaa ja mahdollisia taustoja valmiiksi. Pyydä kuvattavaa myös ottamaan toiset kengät juhlakenkien lisäksi, tämä tekee kuvauspäivästä paljon mukavamman.

8. Unohda nämä ohjeet

Unohda kaikki mitä juuri kerroin teille ja luota omiin vaistoihisi valokuvaajana. Kokeile erikoista valoa, puske mallisi ulos mukavusalueeltansa ja käännä kaikki vinkkini päälaelleen. Nauti alkavasta kesästä ja jaa alle omia kokemuksiasi ja onnistuineimpia ylioppilaskuviasi!

Lisää Aten valokuvia on nähtävillä täällä:

Portfolio / Facebook / 500px Ylioppilaskuvat

 

Nuoret valokuvaajat