Haastattelussa supersuosittu Mikko Lagerstedt

889 503. Niin monta tykkääjää on tämän artikkelin kirjoitushetkellä Mikko Lagerstedtin Facebook-sivulla. Kyseessä on varmasti yksi Suomen tunnetuimmista valokuvaajista sosiaalisessa mediassa. Mikko tunnetaan varsinkin yöllä kuvatuista maisemakuvistaan, joissa tunnelma on vahvasti läsnä.

Halusimme selvittää Mikon salaisuudet upeisiin kuviin.

Mikko-Lagerstedt-Children-Story_small

Kuinka kauan olet valokuvannut ja mikä sai sinut aloittamaan harrastuksen?

Olen valokuvannut melkein kahdeksan vuotta, vuodesta 2008 lähtien. Yksi ensimmäisistä inspiraatiostani valokuvaukseen tuli yllättäen sateisen päivän jälkeen nousseen sumun ja auringonvalon luomasta maagisesta maisemasta. Silloin mietin, että olisi upea ryhtyä tallentamaan näitä hetkiä. Tuosta tapahtumasta noin vuosi eteenpäin hommasin ensimmäisen järjestelmäkamerani.

Olet itseoppinut valokuvaaja. Miten olet opiskellut valokuvausta itsenäisesti?

Hommattuani ensimmäisen kamerani opiskelin internetin uumenista teknisiä juttuja valokuvauksesta ja kamera-asetuksista. Heti alkuun kuvasin kaikkea, mitä ikinä näinkään ja huomasin miten visioni muuttui hetkessä sellaiseksi, jolloin tuntui että näen kaikessa potentiaalisen kuvan. Kuvattuani huomattavan määrän erilaisia julkaisukelvottomia kuvia, näin miten tietynlaiset kuvat inspiroivat ja minkälainen valo minua kiehtoi.

Kuvaat paljon pimeässä. Onko kesä valoisine öineen sinulle sellaista aikaa, että et kuvaa?

Valokuvaan läpi vuoden, toki tähdet ja pimeys kiehtovat ja inspiroivat minua huomattavasti enemmän kuin valoisat yöt.

Miten löydät kuvauspaikat?

Aluksi tuli koluttua kaikki mahdolliset paikat lähimaastosta, eli täysin sattumanvaraisesti. Sittemmin olen ruvennut käyttämään esimerkiksi Google Mapsia ja sieltä löytyviä kuvia kuvauspaikkojen löytämiseksi. Toki käyn läpi myös valosaastekarttoja, joista on hyötyä etenkin jos on menossa uuteen kuvauskohteeseen.

Mikko-Lagerstedt-Divided_small

Mikä on salaisuutesi menestykseen sosiaalisessa mediassa?

Siihen on varmasti monta syytä, mutta suurimpia juttuja joita itse pidän tärkeinä ovat itsekritiikki ja oman tyylin noudattaminen.

Onko sinulla tulevaisuuden suunnitelmia valokuvauksen suhteen? Jatkatko samalla linjalla, vai teetkö jotain uutta?

Jatkan luultavasti samalla tyylillä, mutta toki yritän keksiä aina jotain uutta. Olen viime aikoina kuvannut paljon myös timelapse-pätkiä, joka luultavasti tulee olemaan valokuvieni ohessa uusi juttu.

Millä tavalla käsittelet valokuviasi?

Kuvankäisttely on osa omaa visiotani. Pääosin käytän Lightroomia kuvieni käsittelyyn, koska sillä pystyy tekemään suuren määrän säätöjä. Välillä käytän myös Photoshopia jos haluan esimerkiksi yhdistää monta valotusta maskien avulla.

Tuleeko sinulle joskus sellaisia hetkiä, että valokuvaus ei kiinnosta? Jos ei, miten saat harrastuksen pysymään kiinnostavana?

Tulee. Silloin yritän kuunnella itseäni ja miettiä mistä se johtuu. Onko siihen takana joku suurempi syy.

Mikko-Lagerstedt-Moody-Water_small

Mikä on ollut valokuvausharrastuksesi kohokohta?

Kohokohdista voisin mainita monia, mutta lopulta ne ovat vain ohi meneviä ulkoisia asioita. Valokuvauksesa hetkessä eläminen on ehdottomasti hienoin asia. Vain kun olen täysin läsnä kuvaa ottaessa saavutan sellaisen kuvan, joka inspiroi minua ja muita.

Mikä olisi vinkkisi aloittelevalle kuvaajalle?

Kuvaa kaikkea, jollei sinulla ole tarkkaa visioita minkälaisia kuvia haluat tehdä. Käy kuvat läpi ja mieti minkälaiset ovat mieleenpainuvimpia. Jos itse pidät kuvista, harjoita juuri sitä kuvausgenreä, tälloin löydät luultavasti muita ihmisiä jotka pitävät niistä. Älä pelkää jakaa kuvia muiden nähtäväksi.

Mikko-Lagerstedt-The-Lost-World_small

Mikko Lagerstedtia voi seurata Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Mikon nettisivut löydät tästä.

Nuoret valokuvaajat