Haastattelussa video- ja valokuvauksen monitaituri

Minua on itseäni aina kiinnostanut videon ja valokuvan eri yhdistelmät, siksi oli erityisen mielenkiintoista saada Matti Vesanen NVK-haastatteluun. Lisäksi oli kiinnostavaa kuulla Matilta kuinka työskentely yhteisessä yrityksessä veljen kanssa onnistuu.

1. Kerro lyhyesti itsestäsi? henk-16

Olen 19-vuotias mediayrittäjä Helsingistä, valmistunut Helsingin kuvataidelukiosta ja aloitan syksyllä siviilipalveluksen Aalto yliopiston Media Factoryssa.

2. Miten aloitit video- ja  valokuvauksen?

Aloitin kuvaamisen hyvin nuorena filmille, kehitimme isän kanssa kotona pimiössä itse kuvat. Samoihin aikoihin aloitin laitesukelluksen, joten oli luonnollista ottaa kamera mukaan veden alle. Kuvaan edelleen samalla Nikonos V filmikameralla, jolla silloin aloitin. Sama kamera on kiertänyt ympäri maailmaa mukanani ja opettanut hyvin paljon kärsivällisyyttä. Veden alla onnistuneita kuvia tulee digikamerallakin hyvin pieni määrä kokonaiskuvien määrään nähden, joten 36 kuvan rullalle hyvien kuvien saaminen vaati paljon harjoittelua. Kuvauksessa tuli pitkä hiljaiselo yläasteen aikana, mutta lukiossa alkoi videokuvaus, joka sitten hyvin pian johti oman yrityksen perustamiseen.

3. Millainen valokuvaaja olit nuorempana?

Nuorempana keskityin enemmän luonnon ja maisemien kuvaamiseen, kuvasin ehkä enemmän tuntumapohjalta sitä sun tätä ilman mitään tiettyä linjausta.

4. Kuvaile millainen tyyli sinulla nykyään?

Kuvailisin tyyliäni elokuvamaiseksi ja ajoittain absktraktiksi.

cargo-kissa_oUntitled-1_small_o

5. Millaista kalustoa käytät ja ilman mitä objektiivia et voisi elää?

Videopuolella Sony NEX FS-700, Canon EOS 5D mark II ja kakkoskamera Canon EOS 60D ovat luottovälineeni,. Lempiobjektiivini on Canon 70-200 f.4 IS USM sen uskomattoman kuvanvakausteknologian takia, sillä pystyy helposti kuvaamaan videota täydellä zoomilla jopa pelkän monopodin avulla.

6. Mikä on lempikuvasi jonka olet ottanut ja miksi?

Uusin lempikuvani on otettu TaiKin Elokuvaleikkauksen ennakkotehtäviä varten. Kuvassa on mielestäni loistavasti tunnelmaan ja miljööseen sopiva valaistus sekä lavastus.

missinggirl-12_o

7. Työskentelet yhteisessä yrityksessä isoveljesi kanssa, millaista tämä on?

Kaikki ei usko, että työskentely veljen kanssa voisi toimia, mutta me koemme sen pelkästään bonukseksi kun tuntee toisen niin hyvin. Hoidamme samoja asioita kummatkin ja opettelemme usein uudet asiat yhdessä, jotta kumpikin voisi tehdä saman työn. Tietenkin kummallakin on erilainen tyyli ja näkemys toteuttaa asioita, mutta se tuo vain lisää vaihtelua ja mielenkiintoa töihin. Tällä hetkellä minä keskityn enemmän 3D ja CGI puoleen ja olenkin aloittamassa FXPHD sivustolta kursseja. Veljeni on medän ”tekniikkavastaava”, hän tuntuu tietävän kaiken tietämisen arvoisen kuvauskalustosta valaistukseen.

aa_1_o aa_5_o

8. Mikä on mielestäsi vaikeinta videokuvauksessa?

Vaikeinta on pitää ideat tarpeeksi yksinkertaisina, jotta ne olisi mahdollista toteuttaa! Todella usein törmää siihen ongelmaan, että aika/raha ei riitä niin monimutkaisen idean toteuttamiseen. Pitäisi pystyä kertomaan sama tarina vähemmillä kuvilla ja erikoiskrömelyyreillä.

9. Mitä hyötyä olet löytänyt videokuvauksen taidoista valokuvaukseen?

Enemmän olen oppinut valokuvauksen kautta videokuvauksesta, mutta nykyään valokuvatessakin pyrin saamaan kuvista mahdollisimman valmiita jo kamerassa, koska ajatus siitä että kuvaa ei pysty editissä muokkaamaan yhtä hyvin kuin RAW kuvia on jäänyt videokuvauksesta päähän. Tykkään myös valaista kohteet videovaloilla valokuvatessa, valon muokkaaminen on näin mielestäni helpompaa ja miellyttävämpää.

omapaikka_o henk-2

10. Mitkä ovat suosikki inspiraation lähteesi?

Vimeo on todella inspiroiva paikka! Seuraan myös aktiivisesti beeple nimistä CGI taiteilijaa sekä CGI Societyä.

Riders_o

Lisää Matin valokuvia (sekä videoita) on nähtävillä täällä:

VeVe Media

Nuoret valokuvaajat