Tee-se-itse makro-objektiivi

Pienellä askartelulla voit päästä kurkistamaan lähikuvauksen ihmeelliseen maailmaan. Tässä artikkelissa NVK:n historian ensimmäinen vieraskirjoittaja Esa Rosqvist käy läpi kaikki tarvittavat työvaiheet tee-se-itse makro-objektiivin tekoa varten! 

Näitä objektiiveja voi tehdä käytännössä niin monta erilaista kun vain keksii sopivia lasisia tai muovisia kappaleita, jotka käyvät linssiksi. Itse toteutin tämän prototyyppikappaleen melkolailla varman päälle, tässä tapauksessa linssinä toimi käytetyn kertakäyttökameran edessä palvellut pieni muovinen linssi. Muita asiaan sopivia kappaleita voi olla esimerkiksi luupin linssi, pullon pohjasta leikattu palanen tai joku muu vääristävä muovin tai lasin palanen.

Pelkkä pieni muovin tai lasin palanen ei tietysti itsessään riitä. Jollain on estettävä kameran kennolle pääsemästä hajavaloa, ja linssi pitää saada kameraan myöskin kiinni. Tästäkin on olemassa lukuisia määriä erilaisia variaatioita, mutta omasta mielestäni kaikkein varmin tapa ratkaista linssin kiinnitys on tehdä kameran runkotulppaan reikä ja liimata linssi runkotulppaan kiinni. Jos olet hukannut kamerasi runkotulpan, ei hätää. Ebaysta löytyy todennäköisesti runkoon kuin runkoon sopivia tulppia muutaman euron hintaan (omani maksoi 64 senttiä).

7

Laatu ei välttämättä ole vastaavaa kuin satojen eurojen makro-objektiiveissa, mutta hinta-laatusuhteeltaan opiskelijabudjetillekin varmasti kelvollinen ratkaisu. Tarkennus on kiinteästi muutaman sentin päässä linssistä, ja zoomista tai automaattitarkennuksesta luonnollisesti on turha edes haaveilla.

Työvaiheet:

1. Hanki tarvittavat työkalut ja materiaalit

Tässä tapauksessa työkaluina toimivat akkuporakone, sakset, ilmastointiteippi ja liima. Materiaalipuolesta vastasi kameran runkotulppa ja käytetty kertakäyttökamera.

2. Irrota kertakäyttökamerasta linssi 

Suurta voimaa ja väkivaltaa ei tässä vaiheessa tarvita. Oma kamerani oli kasassa pienillä muoviklipseillä, jotka aukesivat melko kevyesti. Suurimmassa osassa kameroista on salama, joka tarkoittaa sitä, että kameran sisällä olevasta kondensaattorista saattaa saada kameraa avatessaan pienen sähköiskun, älkää siis säikähtäkö.

234423243

3. Tee runkotulppaan reikä ja sovita linssi siihen

Luovia menetelmiä varmasti löytyy monenlaisia, joskin itse suosin tällä kertaa akkuporakonetta reiän aikaansaamiseksi, ja saksilla reiän kaivertamista sopivan kokoiseksi. Jos työpisteenäsi on olohuoneen pöytä, on suositeltavaa käyttää jonkinlaista alustaa, ettei pöytä reikiinny työn yhteydessä. Kaivertaessa reikää sopivan kokoiseksi suosittelen olla kaivertamatta reikää liian isoksi, muuten linssin asennuksessa saattaa tulla ongelmia.

DSC_1699
DSC_1736

4. Linssin kiinnitys runkotulppaan

Linssin kiinnittämiseen suosittelen kontakti-, tai pikaliimaa. Vaihtoehtoisesti linssin voi kiinnittää näppärästi Jeesus-teipillä runkotulpan sisäpuolelta, kunhan muistaa tehdä linssin kohdalle reiän teippiin. Itse käytin jälkimmäistä vaihtoehtoa, koska hyllyssäni ei sattunut olemaan paperiliimaa parempaa vaihtoehtoa, mutta toistaiseksi vanha kunnon jesari tuntuu palvelevan erinomaisesti. Kaikesta huolimatta suosittelen liimaamisvaihtoehtoa. Linssiä ei ole välttämätöntä kiinnittää symmetrisesti keskelle tulppaa. Kuten kuvasta näkyy, oma linssinikään ei ole millilleen keskellä tulppaa. Kun olet saanut onnistuneesti koko komeuden kasaan, niin objektiivi on testaamista vaille valmis.

Testikuvia:

DSC_1793 DSC_1871 DSC_1881 DSC_1882 DSC_1925

Esa Rosqvistin muita projekteja ja valokuvia löytää parhaiten täältä:

Blogi500px 

Muistakaa kertoa miten teidän askertelunne sujuivat, lisätkää mukaan vaikka myös muutama onnistunut testikuva. Kertokaa ihmeessä myös mikäli olette kokeilleet jotakin toista valokuvaukseen liittyvää tee-se-itse -projektia.

Nuoret valokuvaajat