Millaista on kaunis valo?

”Hui että miten kaunista valoa tuolla. Katsokaa!” Kuulostaako tutulta huudahdukselta liikkuessasi valokuvaajaporukassa? Minulle ainakin! Lähdin selvittämään minkälaista valoa kourallinen nuoria valokuvaajia pitää kauniina. Tässä koottuna heidän vastauksia aiheesta.

Artikkelin kuva: Jussi Ulkuniemi

 

Kaunis valo luo kuvaan tarinaa. Se ei vie huomiota pois kuvan ”objektista” vaan lähinnä tukee ja vie sen välittämää tunnetta/tunnelmaa syvemmälle. Kaunis valo herättää tunteita. Myös valon puute ja pimeys voi taitavissa käsissä olla kaunista.

– Lauri Laukkanen

Helmikuun valo on mun lemppari. Se on niin erikoinen ja erottuu muista valoista, koska se on niin puhtaan voimakas valo.

– Haliz Muhilden

Vaikea kysymys, sillä valoa ja sen käyttöä voi lähestyä niin monesta eri näkökulmasta. Mielestäni kaunis valo kuitenkin on hallittua, muotoilevaa ja piirtävää, sekä käyttötarkoitustaan palvelevaa. Tällainen valo voi olla nähtyä valoa tai keinovaloa, itse pidän molemmista yhdessä tai erikseen.

– Henri Juvonen

 Parhaimmillaan valolla voidaan luoda vahvoja tunnelmia ja tarinoita. Kauneinta valoa on mielestäni luonnonvalo, joka on aina erilaista säästä, vuorokauden ajasta ja ympäristöstä riippuen. Arvostan kykyä nähdä ja löytää erikoisia valoilmiöitä sellaisina kuin ne on. Keinotekoisia valaistuksia rakentaessa pyrin usein saamaan luonnonvaloa mukailevaa valoa, usein riittää yksi valonlähde. Pidän siitä että valo on selkeää ja perusteltua. Aikaisen syysaamun valoa, kun ilmassa on kosteutta ja nousevan auringon säteet siivilöityvät pehmeästi usvan läpi, ei voita mikään.

Petra Lönnqvist

Kaunein valo on ehdottomasti luonnonvalo. Aito valo luo aidon tunnelman ja vain aito voi olla kaunista. Keinotekoinen valaistus voi olla käytännöllinen, todella hieno ja lähestyä täydellisyyttä, mutta ihminen yleensä vähintäänkin alitajuisesti aistii ettei kuvassa ole aito tunnelma, luonto ei ole täydellinen. Onko kukaan koskaan sanonut keinotekoista valaistusta kauniiksi? Olen kuullut vain ”hyvä” , ”upea” tai ”taitava” valaistus. Täytyy pitää silti mielessä ettei valon kauneus tai tunnelma ole aina valokuvan tärkein asia.

Matti Keski-Kohtamäki

Valo on kaunis kun se tuo esille mallin kauneuden sekä parhaat piirteet. Sen täytyy välittää katsojalleen myös tunteita.

Heli Roosmäe

Mielestäni valo on aina kaunista jos sitä on käytetty oikeessa ja sopivassa kontekstissa. Kaunis valo miellyttää silmää ja tuottaa sitä haettua tunnelmaa. Kauneus on vaikea käsite sillä sitä löytyy kaikesta jos sitä katsoo oikealla tavalla. 

Karina Boissonnier

Kaunis valo voi olla pilkukasta, vaihtelevaa ja sävykästä. Pidän itse voimakkaista valon ja varjon muodostamista linjoista, jotka luovat vankan todellisuuden tunteen ja vetävät katsojan sisään.

 

 

Nuoret valokuvaajat