Mobiilikamerasta on moneen

Mobiilikamera on kamera yksinkertaisimmillaan. Kuvaajalla on edessään iso etsin ja laukaisin. Automatiikka hoitaa loput. Kuva on käsiteltävissä välittömästi, ja käsittelyohjelmia on valittavissa alati kasvavasta valikoimista. Käsittelyn jälkeen kuvan voi jakaa kaikkien nähtäväksi – heti. Ja se mahtuu taskuun. Siksi mobiilikamera on useasti se kuluneen fraasin paras kamera, joka on mukana.

Mobiilikamera on aina mukana. Myös silloin kun auringonlasku on kauneimmillaan.
Mobiilikamera on aina mukana. Myös silloin kun auringonlasku on kauneimmillaan.

Innostuin itse mobiilikuvauksesta tutustuttuani iOS:lle ja Windows Phonelle saatavaan Hipstamaticiin. Ohjelman hauska filmikameramainen käyttöliittymä, sekä laadukkaat filtterit koukuttivat minut välittömästi. Eniten kiehtoi ohjelman välittömyys: riitti että sommittelin kuvan ja painoin laukaisinta. Valittavina olleista filmeistä ja linsseistä sai tehtyä todella mielekkäitä komboja, joiden tulokset olivat hyvännäköisiä.

Hipstamatic, yksi parhaista mobiililaitteille saatavista kuvausohjelmista.
Hipstamatic, yksi parhaista mobiililaitteille saatavista kuvausohjelmista.

Vaikka edelleen kuvaan kaikki isommat projektit järjestelmäkameralla, on sen käyttö muutoin jäänyt. Nykyään saatan lähteä jopa reissuun ilman järjestelmäkameraa. Pidän siitä, ettei minun tarvitse kantaa kameraa erillisessä laukussa tai olalla. Kännykkä kulkee taskussa, ja kuten edellä mainittua: kuvat saa halutessaan linjoille heti. Lisäksi nykyisten älypuhelimien kuvanlaatu riittää helposti paperisiin tulosteisiinkin.

Koska puhelin on aina mukana, tulee sillä kuvailtua paljon kaikkea mikä muuten jäisi kuvaamatta. Instagram-tililtäni löytyy niin maisema- kuin arkkitehtuurikuvia. Nämä kaikki kuvat olisi luultavasti jääneet ottamatta jos kännykässäni ei olisi kameraa. Kännykällä kuvaaminen on niin paljon spontaanimpaa.

Kuvaan paljon dokumentaarista valokuvaa, ja olen käyttänytkin kännykkää mukana mm. hääkuvauksissa. Joskus olisi hienoa toteuttaa isompi kuvauskeikka pelkän kännykkäkameran voimin.

Myös mobiilikameralla on mahdollista ottaa vaikuttavia maisemakuvia.
Myös mobiilikameralla on mahdollista ottaa vaikuttavia maisemakuvia.

Kun kamera on oikeasti mukana kokoajan, huomaa, että kuvattavaa on kaikkialla. Hienojen maisemien lisäksi luonnosta ja urbaanista ympäristöstä voi löytää rakennusten muodostamia linjoja, arkkitehtuurissa esiintyviä toistuvia muotoja sekä valon ja varjon yhteispeliä. Aivan normaaleja valokuvauksellisia tehokeinoja, jotka jäävät vain monelta hyödyntämättä koska mukana ei sillä hetkellä ole ”kunnon kameraa”.

Kännykkä on myös mitä mainioin katukuvauskamera. Se on niin arkinen ja siksi huomaamaton, ettei se säikäytä kuvattavia, ja se on helposti toimintavalmiudessa. Lisäksi puhelinkamera on niin usein mukana, että yhtäkkisetkin tilanteet kadulla on helposti kuvattavissa.

Mobiilikamera on mitä parhain katukuvauskamera – se on äärimmäisen huomaamaton.
Mobiilikamera on mitä parhain katukuvauskamera – se on äärimmäisen huomaamaton.

Kokeilemisen arvoisia kamerasoftia on suosituimmille mobiilikäyttöjärjestelmille olemassa paljon. Monessa ohjelmassa on olemassa valmiita suodattimia, joita voi lisätä kuvaan. Kuvankäsittelijöille on myös tarjolla ohjelmia joissa on monipuolisia kuvan säätö- ja muokkaustyökaluja. Tämän kirjoituksen kaikki kuvat on toteutettu joko Hipstamaticin, Snapseedin tai VSCOCamin avulla.

Korkeasaaren lumileopardi sattui tervehtimään minua, juuri kun minulla oli puhelin kädessä.
Korkeasaaren lumileopardi sattui tervehtimään minua, juuri kun minulla oli puhelin kädessä.

Lisää vinkkejä ja ideoita mobiilikuvaamiseen löydät juuri ilmestyneestä kirjastani ”Kuvaa kännykällä ja tabletilla”. Kirja on ostettavissa Docendon verkkokaupasta sekä hyvin varustetuista kirjakaupoista.

Kännykkäkuvausseikkailuni on seurattavissa Instagramissa sekä Twitterissä nimimerkillä @mpylkko.

 

Myös Nuoret Valokuvaajat on Instagramissa nykyään! Löydät meidät nimimerkillä nuoretvalokuvaajat.

Nuoret valokuvaajat