Lumen lisääminen kuvaan saattaa kuulostaa vaikealta, mutta hyviin lopputuloksiin pääsee yllättävän helposti. Parhaimmillaan lumisade antaa kuvalle aivan uuden tunnelman.
Työvaiheet
1. Tärkeintä on mielestäni muistaa maiseman kolmiulotteisuus kun rupeat lisäämään siihen lunta. Kaukana olevien lumihiutaleiden tulee olla pienempiä kuin lähellä olevat! Tykkään itse myös käyttää suuria ja epäteräviä hiutaleita etualalla, ne auttavat mielestäni myymään efektin. Kuka nyt olisi niin hölmö ja lisäisi epätäydellisiä hiutaleita kuvaan? Täydellisyys paistaisi kuvasta läpi liian helposti!
2. Netistä löytyy runsaasti apuvälineitä, joilla lumisateen taikominen nopeutuu huomattavasti. Valikoimasta löytyy tekstuureja, valmiita lumisadekuvia ja pensseleitä. Näistä viimeisenä mainittu on oma suosikki keinoni, koska se antaa mielestäni eniten joustavuutta lumihiutaleiden koossa ja asettelussa. Tässä tutoriaalissa tulemme käyttämään erästä lumipensseliä, jonka voi ladata ilmaiseksi täältä: Snow Brushes by yana-stock
3. Kun olet onnistunut lataamaan .abr-päättellä olevan pensselitiedoston seuraa sen asennus Photoshoppiin. Pensselin asennus onnistuu helpoiten kun ensiksi valitset pensselityökalun ja klikkaat sieltä löytyvää hammaspyörää. Pensselin asetuksista löytyy kohta ”Load Brushes”. Löydettyäsi tänne tarvitsee sinun enään etsiä juuri lataamasi .abr-tiedosto! Sinulta pitäisi nyt löytyä viisi uutta lumipensseliä.

4. Nyt pääsemme vihdoin hauskimpaan työvaiheeseen, lumen taikomiseen! Omassa esimerkissäni olen muutoin käsitellyt kuvan jo valmiiksi. Tein kuvan sävymaailmasta vahvasti sinertävän, koska lumisessa maisemassa tämä tuntui omaan silmääni eniten luontevalta. Kuten jo aikaisemmin painotin on tässä maalausvaiheessa tärkeätä muistaa kuvan kolmiulotteisuus!
Tykkään itse aloittaa lumen rakentamisen kaikista kaukaisimmista ja näin ollen pienimmistä lumihiutaleista. Omassa esimerkissäni käytin maalaamiseen puhtaan valkoista väriä, joissain tapauksissa hieman sävytetty vaalea väri voi toimia paremmin. Aloita luomalla uusi tyhjä taso Photoshopissa (Ctrl + Shift + N). Valitse sopiva väri ja aloita pienillä ja tarkoilla lumihiutaleilla. Lumipensselit snow2 ja snow5 toimivat parhaiten tämän kaukaisen lumen luomiseen.
Muista varioida lumipensselin kokoa rakennuksen aikana, näin vältät helpoiten liian toistuvia kohtia. Vaihda myös välillä lumipensseleiden välillä, jotta saat vaihtelevaa kuviota. Kun pienimmät lumihiutaleet näyttävät silmääsi hyviltä voit siirtyä ”yleislumen” tekemiseen. Noudata tässä samoja periaatteita, eli vaihtele kokoa ja pensseliä jotta vältyt turhalta toistolta. Yleislumen tekemiseen toimii hyvin ainakin snow1 pensseli. Itse tykkään tehdä kaikki eri lumen tasot omille tasoilleen Photoshopissa.
Lopuksi kuva on hyvä viimeistellä kameran lähellä oleviin lumihiutaleisiin. Tähän sopii snow3 pensseli loistavasti. Näiden sumeiden hiutaleiden asettelun kanssa joutuu välillä jumppaamaan hetken, mutta se todella kannattaa!

(Klikkaa suuremmaksi)

(Klikkaa suuremmaksi)

(Klikkaa suuremmaksi)

(Klikkaa suuremmaksi)
5. Viimeisenä työvaiheena käytin Gaussian Blur -filtteriä sumentaakseni kaikista kauimmaiset lumihiutaleet. Ilman sumennusta kaukaisimmat pisarat olisivat paljastaneet huijaukseni epäluonnollisen syväterväyyden takia.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä lumisateen luomisessa! Kirjoita ja kysy mikäli sinulla jäi jokin kohta epäselväksi. Jos innostuit lisäämään lumisateen kuvaasi olisi hauska kuulla miten sinulla sujui ja nähdä lopullinen teoksesi! Linkkejä kommentteihin esimerkiksi.
Lopullinen kuva

(Klikkaa suuremmaksi)
Lisää Aten kuvia löytyy täältä: Portfolio / Facebook / 500px
Muista tykätä NVK:sta Facebookissa