Tutustuminen Olympuksen maailmaan

NVK:n Esa ja Andrei kävivät tutustumassa Rajalassa uuteen Olympus PEN-F -kameraan. Sanavalmiiden myyntimiesten lisäksi paikalla oli KAUAS Creativen porukasta Janne, Olli ja Janne kertomassa omia kokemuksiaan kyseisestä kamerasta.

Game of Tones – Janne Amunét

Janne Amunét promosi hyvin Pen-F esittelemällä kameran nopeita ja monipuolisia kuvankäsittely-mahdollisuuksia esimerkkien ja väriteorian kautta. Luento alkoi elokuvamaailman väriteorialla ja esimerkeillä suurista Hollywood otoksista, joissa käsiteltiin väreihin sidottuja tunteita, ja miten tietyt värit toimivat eri tilanteissa.

Tästä jatkettiin Pen-F:n mahdollisuuksiin “on site” -värimuokkauksilla ennen ja jälkeen-kuvilla, sekä myöskin pikaisella käytännön demonstraatiolla kuinka nopeasti ja helposti pystyt säätämään värejä kuvauksen aikana. Janne käsitteli Pen-F:n väripresettejä, joita on mallinnettu vanhojen filmityyppien pohjalta, joten kokeneemmatkin käyttäjät saattavat löytää tuttuja värimaailmoja käyttämättä kuvia esim. Lightroomin kautta. Värien säätö onnistuu helposti kamerasta löytyvän säädinrullan avulla, suoraan etsimellä tai LCD-näytöltä.

Game of Tones -diaesitys on ladattavissa kokonaisuudessaan www.slideshare.net/kauas

Kun kone jäi kaappin – Janne Tarvonen, Olli Keskinen, Janne Amunét

Janne Tarvosen pitämä luento käsitteli valokuvaajan mobiilia työnkulkua liikkuvassa maailmassa. Luento liikkui suunnittelusta toteutukseen, toteutuksesta muokkaukseen, muokkauksesta siirtoon ja siitä julkaisuun.

Photo 6.2.2016 13.19.30

Olympus Pen-F

Kameran käsituntuma on ensikosketuksella pieni mutta jämäkkä, ja tukevan kuvausotteen löytäminen vaatii totuttelua (verrattuna peilillisiin järjestelmäkameroihin), mutta lisäämällä Pen-F:ään lisäkahvan oikean kuvausotteen saa isommallakin kouralla luontevasti. Janne Amunétin nopea demous käsivaralla videokuvauksesta osoitti kameran pystyvän varsin vakaaseen videon taltioimiseen jopa 60 fps Full HD -laadulla. Creative Dialin (kameran oma muokkaustoiminto) ansiosta kuvia saa muokattua julkaisuvalmiiksi paikan päällä, keventäen reppua läppärin verran ja vähentäen kotona muokattavien kuvien määrää.

Kamera huokuu ulkomuodoltaan retrohenkisyyttä ja sitä on saatavilla mustan sekä hopean värisenä. Tämä on siis matkaajan unelmakamera kompaktissa koossa tinkimättä laadusta ja säilyttäen laajat säätömahdollisuudet.

20160206_125300

KAUAS Creativen tyyppien lisäksi saimme käsiimme Henrik Tanaben, Olympus Finlandin markkinointipäällikön, ja esitimme hänelle muutaman kysymyksen liittyen Olympuksen kameroihin.

Minkä takia nuorten valokuvaajien kannattaa käyttää Olympuksen kameroita?

  • ”Olympuksen kamerat soveltuu jokaiselle ikäpolvelle. Nuorta ja menevää henkilöä ajatellen ensin tulee mieleen kaluston keveys, eli tuleeko kamera otettua spontaanisti mukaan esimerkiksi omiin päivittäisiin aktiviteetteihin. Nuoret jakavat kuvia sosiaalisessa mediassa todella nopeaan tahtiin. Toinen näkökulma on, että työkulun tulee olla vaivatonta. a) kevyt kalusto. b) vaivaton langaton tiedonsiirto älylaitteeseen ja sitä kautta eetteriin. Lisäksi se, että sen kuvan toivotaan olevan mahdollisimman valmis jo kamerassa. Meiltä löytyy esimerkiksi tästä uudesta Pen-F:stä juuri näitä ratkaisuja mitkä helpottavat työn kulkua. Jos miettii nuoren urbaanin henkilön kuvaustarpeita, aikaa ei ole nysvätä kuvaa yksikseen, joten kaiken pitäisi tapahtua jouhevasti alusta loppuun.”

Mikä erottaa mielestänne Olympuksen kamerat kilpailioitenne tuotteista?

  • ”Lähdimme peilittömään ihan täysillä, ollaan rakennettu meidän järjestelmä nollasta vuonna 2009. Tämä on mahdollistanut sen, että saimme vaikuttaa sen designiin. Olemme voineet vaikuttaa kameran ja optiikan kokoihin. Eli meillä ei ole historiallisia rajoitteita, koon puolesta me emme tee kompromisseja. Ne ovat aidosti pieniä, aidosti keveitä ja myös silmää hiveleviä tuotteita. Panostamme paljon designiin.

  • Vaikka paperilla monilla valmistajilla on langattomuutta , niin kehotamme ihmisiä käyttämään ja kokeilemaan, että onko se oikeasti käyttökelpoinen. Todella suuri osa meidän kameran ostajista lataa meidän sovelluksen myös puhelimeensa, joka on osoitus siitä, että wifi-ominaisuutta oikeasti käytetään.

  • Se mihin me pyritään paljon on se, että kaikki brändit voivat myydä, kaikki brändit voivat mainostaa, mutta se että me pystytään tarjoamaan sen jälkeen jotain kivaa. Olla läsnä siinä ostotilanteen jälkeen. Kun tätä kameraa katsoo ja mitä ominaisuuksia siinä on – Siinä on niin paljon tavaraa, että sitä ei kukaan voi osata, ellei joku opasta.”

Millaiset odotukset teillä on peilittömien kameroiden markkinoiden kehitykselle tälle vuodelle?

  • ”Tälle vuodelle 2016? Japanissahan tilanne on se, että peilijärkkäreiden ja peilittiömien järkkäreiden osuus on fifty-fifty. Me odotimme vuodesta 2015, että se olisi lähentynyt sitä, mut olemme vielä siitä tavoitteesta jäljessä. Tämä vuosi tulee olemaan kyllä peilittömien osalta edelleen kasvuvuosi. Peilitön järjestelmäkamera on ainoa joka kasvaa, jos laskee pokkareiden ja peilijärkkäreiden myyntiä. Peilittömille on kovat odotukset kyllä, mutta kuinka paljon se sitten kasvaakaan tai ottaa enemmän osuutta peilijärkkäreihin nähden, on tietysti kysymysmerkki. Mutta kyllä me sitä fifty-fifty tasoa tavoitellaan joka maassa.”

Kuinka usein tällaisia ilmaisia tapahtumia järjestetään, mistä näistä saa tietää, ja miksi näihin kannattaa osallistua?

  • ”Järjestämme sekä lanseeraustapahtumia että yleiskoulutustapahtumia. Lanseeraustapahtumia tietysti järjestetään silloin kun tulee jokin merkittävä tuote, kuten tämä Pen-F. Me järjestetään myös koulutuksia liittyen wifi-työnkulkuun, joka on meidän kaikissa kameroissa. Niitä järjestetään joka kuukausi, ja niitä pitää yleensä meidän Olympus ammattikäyttäjät, kuten Kauas tai Peter Forsgård. Niihin kannattaa tulla, koska kamerat on nykyään hyvin monipuolisia. Ne tekee niin paljon asioita verrattuna filmiajan järkkäriin, jossa oli suurinpiirtein vain suljinaika ja laukasin. Nykyään kameroissa on niin paljon ominaisuuksia ja me halutaan auttaa siinä, että kameraa pystyy kunnolla hyödyntämään siinä omassa kuvauksessa juuri niin hyvin kuin tarvitsee. Me promotaan näitä hyvin pitkälle sosiaalisessa mediassa, Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Niitä tilejä kannattaa seurata, mikäli haluaa osallistua. Kuten tänäänkin, ne on ilmaisia. Me ei lähdetä velottamaan näistä mitään vaan, nämä on osa meidän palveluamme.

  • Me kerrotaan mielellään siitä, että hei tässä on vinkki kokeile soveltuuko se sun kuvaamistyyliin, tai esitä kysymyksiä miten sä voisit saavuttaa jonkun tietyn tason. Monilla ihmisillä on sellainen visio, että mä haluaisin ottaa tommosia kuvia, mut mä en ihan pääse tonne. Tämmöisissä tapauksissa tällaiset luennot tai workshopit toimii tosi hyvin.”

Pääseekö NVK:n kevään photowalkilla testaamaan Olympuksen kameroita 14.5.2016?

  • ”Pääsee tottakai!”

Olisiko Olympuksella kiinnostusta tehdä yhteistyötä Nuorten Valokuvaajien kanssa esim. laitetestauksen tai vierailevien luentojen kautta?

  • ”Totta kai. Me ollaan tehty yhteistyötä mm. kameraseurojen ja erinäisten blogi yhteisöjen kanssa. Me halutaan olla läsnä siellä missä kuvaajat on.”

Photo 6.2.2016 14.58.59

Muistakaa käydä seuraamassa NVK:ta, Olympus Suomea, Henrikkiä, KAUAS:ta, Jannea, Ollia ja toistakin Jannea Instagramin puolella

Nuoret valokuvaajat