Finnfoto 2017 -palkinto Nuorten valokuvaajien perustajalle Sakari A. Mäkelälle

Kuva: Helena Mäkelä

Suomalaisen valokuvakentän uusi yhteinen palkintojuhla Finnish Photo Awards järjestettiin ensimmäistä kertaa perjantaina 17.3.2017 Kuva & kamera -messujen päätteeksi Helsingin Messukeskuksessa. Illan aikana jaettiin useita tunnustus- ja kilpailupalkintoja. 

Finnfoton jakaman Finnfoto-palkinnon 20. vastaanottaja oli Nuoret valokuvaajat – yhteisön perustaja, 30-vuotias järvenpääläinen valokuvaaja, elokuvaaja ja mediatuottaja Sakari A. Mäkelä. Finnfoto -palkinto annetaan vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävästi vaikuttanut suomalaisen valokuvauksen kehitykseen sekä luonut edellytyksiä valokuvan arvostuksen lisäämiselle. Palkinto on suurin valokuvaukseen liittyvästä työstä Suomessa jaettava tunnustus.

DSC_0041
Kuva: Amanda Lehtola

Sakari on harrastanut video- ja valokuvaamista pienestä pojasta lähtien, mutta todellinen valokuvauskärpänen puraisi  2008, jolloin Sakari hankki ensimmäisen oman järjestelmäkameransa. Toinen suuri innoittaja valokuvaamisen pariin siirtymisessä oli ystävä Pauli Riikonen, jonka kanssa Sakari kuvasi tällöin paljon. Kesällä 2010 pojat huomasivat lehdessä ilmoituksen SKsL:n järjestämästä valokuvausleiristä, ja lähtivät yhdessä ikärajattomalle kesäleirille, jossa pääsivät tutustumaan kuvaamiseen enemmänkin. Leirillä he tutustuivat myös Atte Tanneriin, joka oli kolmas leirin nuorista osallistujista.

SKsL:n leiriä vetäneet henkilöt vaikuttuivat nuorten kuvaustaidoista ja ottivat yhteyttä Sakariin.
– Kesäleirin jälkeen Kameraseurojen liiton aktiivi ja nimikaimani Sakari Mäkelä soitti ja kysyi tulisinko Kameraseurojen Liitto ry:n hallitukseen nuorisovastaavaksi, Sakari kertoo. Vastaus oli myöntävä. Pian tämän jälkeen Sakari A. Mäkelä sai idean pelkästään nuorille suunnatusta valokuvausyhteisöstä, jossa nuoret voisivat jakaa ottamiaan kuvia, keskustella valokuvauksesta ja lähteä yhdessä kuvaamaan ja leireilemään. Sakarin avuksi yhteisöä luomaan tulivat Pauli Riikonen ja Atte Tanner, ja tällä porukalla NVK:ta luotsattiin ensimmäiset vuodet. Alkajaisiksi tälle Suomen Kameraseurojen Liitto ry:n, 16 – 29-vuotiaiden valokuvausharrastusta ja yhteisöllisyyttä kehittämään perustetulle yhteisölle luotiin Facebook- ja Flickr-ryhmät ja myöhemmin avattiin myös nettisivusto. Ensimmäinen NVK-kesäleiri järjestettiin sekin heti kesällä 2011.

Tänä päivänä Nuoret valokuvaajat on kasvanut Suomen suurimmaksi nuorille suunnatuksi valokuvausyhteisöksi.

Videon ja elokuvan parissa Sakari on työskennellyt freelancerina vuodesta 2002. Päätoimiseksi videon- ja elokuvantekijäksi Sakari A. Mäkelä ryhtyi vuonna 2008.
Elokuvan saralla Sakari A. Mäkelä on jo vuosia ollut tunnettu ja arvostettu lyhytelokuvien ohjaaja ja kuvaaja. Vuosien saatossa hän on independent-lyhytelokuvillaan saavuttanut muun muassa neljä suomenmestaruutta ja kaksi maailmanmestaruuspronssia.

Vaikka Sakari on nyt jättänyt NVK:n vetovastuun nuoremmille, toimii hän edelleen eräänlaisena isähahmona ja mentorina nykyisille vetäjille. Rakkaus valokuvaamiseen, tekniikkaan, NVK:hon ja nuorten kanssa leireilyyn ei ole kadonnut mihinkään.

 

Sakari_makela
Kuva: Helena Mäkelä
Nuoret valokuvaajat