Inspiroituminen

Inspiroituminen on itselleni yksi tärkeimpiä osa-alueita valokuvaamisessa. Tykkään käyttää aikaa inspiroitumiseen, koska ennen kaikkea nautin siitä.

Aloitan inspiroitumisen hyvin usein kirjoittelemalla ajatuksiani ylös. Kirjoittamisella pääsen paremmin aiheeseen kiinni ja saan kaiken tarvittavan muistiin. Kuljetan aina mukanani luonnoskirjaa joten pääsen missä vaan laittamaan asioita muistiin. Itselleni kirjoittaminen on luonteva tapa tallettaa valokuvaukseen liittyvät asiat. Kirjoittamista suosittelen ehdottomasti kaikille! Kannattaa kirjoittaa vaikkei suunnittelisikaan mitään tulevaa valokuvausta, koska kirjoittaminen pitää ajatukset liikkeellä. Kun ajatukset saa liikkeelle on paljon helpompi inspiroitua kuvauksiin ja mihin tahansa muuhun luovaan. Kirjoittaa voi ihan mistä vaan! Perinteinen päiväkirja toimii hyvin tai vaikkapa itselläni käytössä oleva ajatuskirja. Ajatuskirjaan tallennan kaikenlaisia ajatuksia tästä maailmasta tai sitten inspiroidun valokuvaukseen kirjoittamisen voimin.Lamppu Itselleni inspiroitumiseen riittää hyvin esimerkiksi mielenkiintoinen miljöö ja ympäristö. Lempipaikkojani inspiroitumiseen ovat kahvilat, baarit ja luonto. Kahviloissa ja baareissa inspiroidun kuuntelemalla musiikkia ja kirjoittamalla. Luonnossa inspiroidun kävelemällä ja nauttimalla luonnon mahtavuudesta ja yksityiskohdista enkä tarvitse siihen muuta. Mielestäni näin yleensäkin maailmassa on paljon hienoa ja inspiroivaa! Kun avartaa katseensa ja mielensä huomaa ympärillään uusia asioita.

Usein saatan mennä töiden jälkeen kahvilaan teelle ja samalla inspiroitua valokuvausprojekteihin. Aika helposti vierähtää huomaamattani musiikin ja muistikirjan parissa. Mielenkiintoisen miljöön, muistikirjan, hyvän teen ja musiikin avulla sujuu inspiroituminen mainiosti!

Inspiroitua voi myös ihmisistä ja itsellä se kuuluukin yhdeksi inspiroitumisen tavaksi. Tykkään usein kaupungissa ollessani ja kävellessäni seurailla ohi kulkevia ihmisiä. Kiinnitän huomiota erityisesti ihmisten ulkoiseen tyyliin ja tarkkailen myös ihmisten ulospäinsuuntautuvaa persoonaa. On mahtavaa kun näkee eri tyylisesti pukeutuneita ihmisiä tai vaikkapa ihmisestä voi huokua ulospäin iloinen ja positiivinen elämänasenne. Tämäntyyliset asiat tuovat hymyn huulilleni ja saatan hyvinkin inspiroitua valokuvaukseen tai johonkin muuhun luovaan työskentelyyn.

kuva_joka_kertoo_hänen_tulevaisuudestaan_PIENENNETTY

 

Uskon inspiroitumisen taidon kehittyvän mitä enemmän sitä tekee. Aina ei ole inspiroitunut olo, mutta inspiroituneeseen olotilaan on silti mahdollista päästä! Jokaisen vain pitää löytää itselleen luontevin tapa inspiraation löytämiseen.

Jos itselleen luontevin tapa on hukassa, kannattaa kokeilla erilaisia tapoja. Katsele ympärillesi ja mieti mitä näet. Jos olet kotona, yritä katsoa jokapäiväistä ympäristöäsi uusin silmin. Käytä vaikkapa aiemmin kertomaani kirjoittamista hyödyksi. Voit myös hyvin vaikkapa pohtia omaa elämääsi tai arkiviikkoa ja miettiä mikä siinä oli hienoa. Itselle käy välistä niin, että löydänkin omasta elämästäni jonkin inspiroivan asian. Olen löytänyt osaan valokuvausprojekteistani lähtökohdaksi jonkin omaan elämääni vaikuttaneen tapahtuman tai kokemuksen. Tällaisia tapahtumia tai kokemuksia voisi olla esimerkiksi elämäntilanteen muutokset kuten muutto toiselle paikkakunnalle tai ihmissuhteen katkeaminen. Usein elämän kriisit ja vaikeat kokemukset inspiroivat valokuvaajia ja muita luovia tekijöitä toteuttamaan itseään. Samalla tavalla myös positiiviset asiat inspiroivat ihmisiä. Tähän voisi lukeutua rakkaus ja muut tärkeät ihmissuhteet, harrastukset ja muut elämään ja arkeen kuuluvat kivat asiat.

Korvat_2 PIENENNETTY

Musiikki on itselleni hyvin tärkeä inspiroitumisen kohde ja kuuntelenkin musiikkia päivittäin. Inspiroitumiseen tulee kuunneltua paljon erikoisempia ja ehkä myös kokeellisempia tuotoksia. Musiikki herättää itsessäni erilaisia fiiliksiä, tunteita ja visuaalisia kokemuksia. Teinkin inspiroivaa musiikkia sisältävän soittolistan Spotifyihin. Aion lisätä sinne koko ajan lisää itseäni ja toivottavasti myös muitakin ihmisiä inspiroivia biisejä. Ehkäpä teistä lukijoista joku löytää uutta kuunneltavaa!

Musiikki on aina ollut tärkeä osa elämääni enkä varmaan osaisi olla enää ilman musiikin hienoutta. Musiikki on myös luultavasti vaikuttanut omaan valokuvaukseeni. Kuuntelen hyvin paljon hämyisämpää ja jollain tavalla surrealistista musiikkia joka näkyykin valokuvissani. Kuvailen valokuvaustyyliäni usein surrealistiseksi sekä hämyisäksi niinkuin kuuntelemani musiikki on. Eli musiikki ja valokuvaukseni ovat koko ajan kytköksissä toisiinsa.

Hyvä inspiroitumisen tapa voi olla myös katsella vaikkapa muiden valokuvaajien työnjälkeä. Kun perehtyy muiden valokuviin, voi oppia uutta. Esimerkiksi hyvä tapa tämän toteuttamiseen voi olla erilaisiin valokuvauskirjoihin ja valokuvausoppaisiin tutustuminen. Itse tykkään lainata kirjastosta erilaisia opuksia ja parhaimmat tykkään ostaa itselleni.

Loppujen lopuksi ei ole väliä miten inspiroidut kuvauksiin tai mihin tahansa luovaan työhön. Tärkeintä on, että saat inspiroivan olotilan päälle. Jollekin voi toimia musiikki parhaiten kun taas toiselle vaikkapa elokuvat. Jokaisella on oma tapansa luovaan työskentelyyn ja niin sen kuuluukin olla. On mahtavaa kun tapoja inspiroitumiseen on monia! Jokainen on oma persoonansa ja jokaisella on oma tapansa toteuttaa asioita ja se tekeekin valokuvauksesta mahtavan asian!

Nuoret valokuvaajat